Keittiöremontti

Uusi ilme keittiöön


maalaisromanttinen-keittioKeittiön muutos välitilojen maalamisella

Vaikka ulkona vihmoo ja sataa viistoon, niin sisällä voi onneksi tehdä paljon kivoja remppahommia! Maalilla saa helposti ihmeitä aikaan ja nyt olisi tarjolla loistava vinkki hieman uudistaa keittiön ilmettä. Eihän nimittäin uskoisi, että kuvassa on liki 20 vuotta vanha keittiö?

Kestävää kehitystä suositaan nykyään monessa asiassa ja on mukava huomata, kuinka laadukkaista materiaaleista on iloa pitkään. Tämä koti sijaitsee Tampereella ja se on rakennettu vuonna 1997. Alkuperäiseen keittiöön uusittiin vuonna 2013 jääkaappi + pakastinkaappi ja tänä vuonna keittiö sai uuden induktio liesitason, erillisuunin sekä astianpesukoneen.

Keittiö nuortui kodinkoneiden vaihdolla silmissä ja viimeinen silaus sille tehtiin maalaamalla välitilan vihreä/valkoiset laatat harmaa/valkoisiksi. Maalaisromanttisen keittiön henki haluttiin säilyttää, joten vain vihreät laatat maalattiin. Tämä  tarkoitti noin 40 metriä rajausteippiä ennenkuin päästiin maalauspuuhiin, sillä valkoiset laatat piti suojata teipillä. Saumauksessa oli alunperin käytetty rakennusvuoden 1997 trendien mukaisesti vaaleanvihreää saumalaastia, joten päätimme maalata samalla myös saumat harmaiksi ja uusia välitilan vaaleanvihreät silikonit.

keittion-valitilan-maalaus-ennenlaattojen-maalaus

Maalausprojekti aloitettiin pesemällä välitilan laatat Tikkurilan maalipesulla. Litran purkki on todella riittoisa, sillä se laimennetaan sopivassa suhteessa. Aine poistaa tehokkaasti lian sekä rasvan ja tarjoaa hyvän tartuntapinnan maalille. Ennen maalaamista se täytyy kuitenkin huuhdella pois maalattavalta pinnalta. Kun välitilan laatat ja laattasaumat olivat kunnolla kuivuneet, aloitettiin noin 5 tunnin teippausmaraton. Valkoiset laatat haluttiin siis jättää valkoisiksi ja maalata vain vihreät laatat eli sen vuoksi piti nähdä aika paljon vaivaa. Teippaus on muutenkin todella pikkutarkkaa hommaa, jossa fuskaaminen kostautuu sitten maalatessa. Huolellisella teippauksella lopputuloksesta tulee kuitenkin ammattimainen ja siitä on iloa pitkään.

Kun kaikki valkoiset laatat oli teipattu, oltiinkin jo miltei voiton puolella, sillä itse maalaaminen sujui alle tunnissa! Ensimmäinen kerros telattiin Otex Akva tartuntapohjamaalilla, joka oli sävytetty myös harmaaksi, ja näin ollen kaksi maalikerrosta (pohjamaali + pintamaali) riitti halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Maalarinteippi suositellaan yleensä poistamaan heti maalaamisen jälkeen, mutta käyttämäni keltainen Tesa-teippi sallii pidemmän ajan, niinpä pohjamaalin jälkeen välineet pääsivät pesuun ja maalin annettiin kuivua rauhassa ohjeen mukaan 16 tuntia seuraavaan päivään.

keittiön välitila

Seuraavana päivänä maalattiin sitten lopullinen pintamaalikerros. Yksi kerros maalia riitti hyvin, sillä pohjamaali oli myös sävytetty samaan sävyyn. Rautakaupan hyllyssä myytävissä kaakelimaaleissa on yleensä vain muutama vakiosävy ja ne ovat mattapintaisia. Tähän kohteeseen haluttiin kuitenkin valita murrettu vaaleanharmaan maalisävy ja mukaan toivottiin myös hieman kiiltoastetta, jotta harmaaksi maalatut laatat sopisivat paremmin alkuperäisten puolikiiltävien vaaleiden laattojen kaveriksi.

Ammattitaitoinen rautakaupan myyjä ehdotti laattojen maalaamiseen Tikkurila Helmi 30 kalustemaalia sen erinomaisen kulutuksenkeston vuoksi, mikä ei välttämättä olisi itselleni tullut ensimmäisenä mieleen. Kalustemaali on myös helppo levittää ja se tasoittuu hyvin. Maalaamisen jälkeen maalin annettiin vielä kuivua rauhassa seuraavaan päivään eli samaiset 16 tuntia kuin pohjamaalikin, mutta heti maalauksen jälkeen koitti homman jännittävin osuus eli rajausteipin irrottaminen. Ja aika hyvin Tesa oli pitänyt kutinsa, sillä teipin alle päässyttä maalia tarvitsi vain sieltä täältä hieman rapsuttaa pois valkoisista ruuduista.

Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen, asukkaat samoin, ja keittiön ilme raikastui huomattavasti.

Maalaisromanttinen keittiö

Nyt puolen vuoden käytön jälkeen välitilan laatat ovat yhä ”kuin uudet” eli maali on pysynyt niissä hienosti! Näin jälkikäteen voi myös jo huokaisten todeta, että teippaamiseen kulunut aika yllätti allekirjoittaneen, mutta huolellisuus on maalaamisessa kaiken a ja o. Toki olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos olisi maalannut kaikki välitilan laatat yhdellä värillä, mutta keittiön alkuperäinen maalaisromanttinen ilme shakkiruutuineen haluttiin säilyttää.

Tarvikkeet tähän projektiin tulivat maksamaan noin 60 euroa (sis. maalipesuaine, kapea tela, teippi, sävytetty pohjamaali sekä pintamaali) eli pikkurahalla saatiin iso vaikutus keittiön ilmeeseen.

Kattoremontti
Messuliput on arvottu
Keittiöremontti
Keittiö on kodin sydän
Muu
Raksalla
Ei kommentteja.