Rakentaminen

Haaveiletko rakentamisesta?


Talopaketin pystytys

Talon seinäelementti

Suomalaisen unelma on asua omakotitalossa järven rannalla. Moni haaveilee rakentamisesta, mutta aika harva silti siihen leikkiin ryhtyy. Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna Suomeen rakennettiin 7725 uutta omakotitaloa, mikä on yli puolet vähemmän kuin esim. kymmenen vuotta aiemmin. Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa lukuihin, mutta yhtälailla kaupunkien ja kuntien vähäinen tonttitarjonta, maapohjan hinta, väestön ikääntyminen, kiireinen elämäntyyli ja monet henkilökohtaiset tekijät. Rakentaminen on aina suuri voimainkoetus eikä siihen pidäkään lähteä kevein perustein. Työn ja toimeentulon lisäksi myös pankkisuhteen on oltava kunnossa, parisuhteesta puhumattakaan, sillä on huomattavasti halvempia ja helpompiakin tapoja erota. Matalat korot houkuttelevat, mutta mistä tietää, onko meidän perheellä rahkeita rakentajaksi?

Minun pappani oli ammatiltaan kirvesmies. Tuohon aikaan, sotien jälkeen, timpurit tekivät työnsä ammattiylpeydellä, työkomennukselle lähdettiin hevoskyydillä ja kotoa saatettiin olla poissa pitkiäkin aikoja. Materiaaleja oli niukasti saatavilla, mutta osaamista kaikilla sitäkin enemmän, ja oli suuri ylpeilyn aihe, kenen naularivit olivat suorimpia. Toki talot olivat tuolloin huomattavasti helpompia rakentaa kuin nykyään, sillä ne olivat sangen pieniä (tupa ja kaksi kamaria), rakennusmääräykset ihan toista kuin nyt, mutta niin olivat sen ajan työkalutkin ja moni projekti suunniteltiin vaan polven päällä tupakka-askin kanteen. Entisaikaan osattiin kuitenkin rakentaa ja tietämys siirtyi perintönä isältä pojalle. Niinpä oli tuiki tavallista, että mies rakensi talon perheelleen. Nykyään harvalla perhettä perustavalla 25-35-vuotiaalla, saati vanhemmallakaan, on kokemusta rakentamisesta, ja alan ammattilaistenkin työnjälki vaihtelee.

Maatyöt

Talotehdas

img_2723

Mistä lähteä liikkeelle?

Kipinä rakentamiseen voi syttyä hyvin pienestä. Sopivaa taloa ei ehkä ahkerasta etsimisestä huolimatta löydy, hinnat ovat korkealla tai vanhan omakotitalon remontti tulisi maksamaan yhtä paljon kuin uuden rakentaminen. Moni myös tiedostaa, että remppaa tehdessä tulee tehneeksi tavallaan kaksikertaisen työn, kun ensin purkaa ja sitten rakentaa, mutta suurimpana esteenä vanhan talon ostamiselle voi monella olla ihan vaan se, että silloin joutuu myös tyytymään jonkun toisen tekemiin ratkaisuihin – ja saa pahimmassa tapauksessa kaupanpäälle vielä rakennusvirheetkin!

Ennenkuin rakentaminen voi konkreettisesti alkaa, on käytävä läpi monta tärkeää vaihetta:

  1. Ajatus rakentamisesta
  2. Rakentamisen suunnittelu
  3. Aikataulun laatiminen
  4. Rahoitus
  5. Tontti
  6. Talopakettien vertailu
  7. Hankintasopimus
  8. Lupa-asiat, vakuutukset
  9. Urakoitsijoiden valinta
  10. Rakentamisen aloitus

Suunnitteluvaiheessa lyödään lukkoon monia rakennusprojektin kokonaiskustannusten kannalta tärkeitä asioita eli ei pelkästään mietitä projektin aikataulua, urakoitsijoita ja tulevan talon huonejakoa vaan otetaan huomioon myös talon elinkaariajattelu. Uutta taloa rakennettaessa pitää pyrkiä tekemään ratkaisuja, jotka ovat ”talon pitkän iän salaisuus”. Ja kun tiedetään mitä rakennetaan, minne rakennetaan ja milloin rakennetaan, pystytään projektille laatimaan mahdollisimman realistinen kustannusarvio. Pankkien nettisivuilta löytyy hyviä laskureita, joilla pääsee alkuun ja netistä löytyy myös esim. kätevä KotiOptimi-kustannusarviolaskuri uudisrakentajille, jonka avulla saa suuntaa-antavaa tietoa rakentamisen kustannuksista kyseisellä rakennuspaikkakunnalla. Rakentamisen kustannukset nimittäin vaihtelevat alueittain jonkin verran, mutta yhtä lailla kustannuksiin vaikuttaa yksilölliset erot kuten tontin perustusolosuhteet, kerrosten lukumäärä, lämmitysmuoto, talon varustetaso (mieti, mistä et ole valmis tinkimään), sisustusmateriaalit, rakentajan oman työn osuus jne. Jotta kustannukset eivät siis karkaisi käsistä jo suunnitteluvaiheessa, niin kannattaa tarkkaan miettiä talon koko suhteessa oman perheen tarpeisiin, sillä yksi merkittävimmistä seikoista, joilla talon lopulliseen hintaan voi vaikuttaa, on juurikin tehokas pohjaratkaisu. Ja vasta kun kustannusarvio on laadittu, voidaan määritellä rakentamiselle budjetti. Itse en tiedä yhtäkään rakennusprojektia, jossa ei olisi tullut eteen jonkinlaisia yllätyksiä, joten jo senkin vuoksi on järkevää asettaa raksabudjetti noin 5-10% kustannusarviota korkeammaksi, sillä yllätyksiä ja lisäkuluja tulee jokaiselle rakentajalle aivan varmasti! Tässä kohtaa myös työnjohtajan palkkaamien mukaan on sangen suotavaa, sillä vastaavan mestarin ammattitaito auttaa niin kustannusarvion laatimisessa kuin myöhemmin talopakettien hintavertailussa, urakoitsijoiden valinnassa jne.

Kustannusarviota kannattaa käydä näyttämässä pankissa jo aika varhaisessa vaiheessa, jotta saa suullisen lainalupauksen hankkeelle. Viimeistään silloin kannattaa myös miettiä oma pankkisuhde kuntoon eli vertailla rohkeasti eri pankkien tarjontaa, sillä pankin kanssa ollaan ”naimisissa” aika pitkään! 1.7.2016 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä asuntolainaa varten tarvitaan myös omarahoitusosuutta, joten varallisuutta/ säästöjä on hyvä olla olemassa vähintään 5-10 % kustannusarviosta. Ja vaikka suullinen lainalupaus olisikin olemassa ja tietäisi, minkälaisen talon haluaa, niin konkreettisia päätöksiä talon suhteen voi alkaa tehdä vasta, kun tontti on olemassa – siispä seuraavaksi tontin etsintään!

Tontin hankinta

Elementtien pystytys nosturilla

Talopaketin pystytys

Ensin tontti ja sitten vasta talo

Maankäyttö- ja rakennuslaki määrittää rakentamista koskevat säädökset eli tontti määrää hyvin tarkasti minkäkokoisen, -näköisen ja mihin kohtaan talon voi rakentaa. Tontin etsimiseen kannattaa käyttää runsaasti aikaa, sillä rakennuspaikalla ja ilmansuunnilla on hyvin suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Itseä kiinnostavan alueen tonttitarjonta löytyy helposti netistä esim. kaupunkien ja kuntien sivuilta, lisäksi myynnissä on yksityisten tontteja, joten muksut vaan mukaan autoon ja ajelulle. Rakentamisen ja asumisen messuja + talotehtaiden nettisivuja kannattaa kahlata myös läpi jo siinä vaiheessa, kun vasta haaveilee rakentamisesta. On ilahduttavaa huomata, miten talotehtaiden myyntiedustajien aktiivisuustaso nousee ihan eri levelille, kun voi rastia esitetilauksesta kohdan ”kyllä, minulla on jo tontti”. Innokkaasti nuo nimittäin soittelevat heti perään ja ehdottavat tapaamista!

Talotehtaiden esitteet ovat kauniine kuvineen mukavaa iltaluettavaa, mutta toimitussisällöt sekoittavat helposti rakentajan pään, sillä mitään yhtenäistä hinnoittelustandardia ei ole olemassa ja lisäksi myös materiaalien laatu vaihtelee talotehtaiden välillä. Ja jotta ei menisi liian helpoksi, niin edellämainittujen lisäksi kuluttajilla on talofirmoista hinta- ja brändimielikuvia, jotka ohjaavat käyttäytymistä ja tietenkin myös rakentajaperheiden yksilölliset mieltymykset vaikuttavat siihen, haluaako asua 1- vai 2-tasoisessa omakotitalossa, halutaanko puutalo, hirsitalo vai kivitalo jne. Neuvonkin rohkeasti jututtamaan aiemmin rakentaneita ystäviä ja tuttavia, kyselemään muilta vinkkejä ja suosituksia sekä kiertämään ahkerasti taloesittelyissä, jotta ihan konkreettisesti näkee työn jäljen ja materiaalien laadun ennen yhtä elämän kalleimmista päätöksistä. On myös hyvä pohtia, kiinnostaako paikalla rakentaminen pitkästä tavarasta vai esim. pre cuttina, tulisiko talopaketti elementtitoimituksena vaiko kokonaan muuttovalmiina ns. avaimet käteen vaihtoehtona. Työn hinta Suomessa on korkea ja toimitusvalmius vaikuttaa luonnollisestikin talopaketin hintaan. Muuttovalmis on näistä kaikkein korkeimmin hinnoiteltu paketti, ja samalla ehkä myös realistisin, sillä käytännössä se sisältää kaiken tonttia ja liittymämaksuja lukuun ottamatta. Mutta jos hinta säikäyttää pahanpäiväisesti, niin kannattaa muistaa, että se on rakentajalle samalla myös helpoin ja riskittömin vaihtoehto, jossa asumaan pääsee jopa hyvinkin nopeasti.

Me ihmiset olemme kiireisiä, toiset enemmän ja toiset vähemmän, toiset arvostavat leppoisaa vapaa-aikaa, toiset tykkäävät harrastaa ja matkustella, ja toiset taas puuhastella raksalla kelloon katsomatta. Eli vielä ennen kuin painaa starttia, niin kannattaa realistisesti miettiä omia kykyjä ja taitoja rakentajana ja pohtia elämäntilanne huomioon ottaen myös sitä, onko valmis uhraamaan noin vuoden vapaa-ajat rakennusprojektille? Sillä sitähän se on parhaimmillaan, ja pahimmillaan. Mutta oman työn osuudella voi oikeasti säästää kustannuksissa – ja kyllähän raksaprojekti on parisuhteelle sellainen liima, että jos siitä selviää, niin sitten selviää kyllä ihan mistä vaan! Kylkiäisenä saa vielä talon, joka on rakkaudella rakennettu. <3

Ilta-aurinko

Kirjoittaja on nelikymppinen nainen, joka rakentaa perheensä kanssa omakotitaloa Ylöjärvelle

Keittiöremontti
Keittiö on kodin sydän
Muu
Talon ulkomaalaus
Kattoremontti
Messuliput on arvottu
Ei kommentteja.