Rakentaminen

Raksavuosi 2016


 

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika luoda katseet kuluneen vuoden raksatapahtumiin. Monenlaista kommervenkkiä on tullut vastaan, niin kuin tämän kokoisessa projektissa aina, mutta päällimmäisenä mielen valtaa ilo & kiitollisuus siitä, että meillä on ollut mahdollisuus toteuttaa oma unelmamme. Talo Tähtikallio on jo pitkällä, ja moni kysyy, pääsemmeko muuttamaan jouluksi, mutta se ei ole koskaan ollut tavoitteemme. Monesti muuttaneena nimittäin ihan vihonviimeinen asia, jonka haluaisin omalle kohdalle, olisi se, että jouluaattona kaikki tavarat olisivat hukassa muuttolaatikoissa. Taloa tehdään työn ja perhe-elämän ohella ja jos hyvin käy, niin kevätauringon kutitellessa nenänpäitä saatetaan sitten jo vaikka muuttaakin uuteen kotiin!

Tässä meidän raksavuosi lyhykäisyydessään:

2/2016  Talopakettien vertailu, tarjouspyynnöt
4/2016  Talotoimittajan valinta, vastaavan mestarin palkkaaminen
5/2016  Rakennuslupa, lvi- ja sähkösuunnitelmat
6/2016  Urakoitsijoiden valinta, maatyöt, perustukset
7/2016  Talopaketin pystytys, maalämpökaivon poraus
8/2016  Talon ulkomaalaus, lattiavalu
9/2016  Piharakentaminen, timpuri tekee sisätöitä
10/2016  Talo ulkoapäin valmis, sisältä levyvalmis ja väliseinät tehty, maalämpöpumppu käyntiin
11/2016   Väliseinien tasoitus, hionta ja maalaus
12/2016  Sisäkattojen panelointi ja ekat tapetoinnit

Rakentamista ”romantisoidaan” usein erilaisin mielikuvin, mutta jokainen järkevä ymmärtää, että kyseessä on varsin moniulotteinen projekti.

Meidän talotarinamme alkoi tammikuussa pankin vaihdolla. Päätimme kyseenalaistaa 15 vuoden pankkisuhteen ja rohkeasti ennen rakentamaan ryhtymistä vertailuttaa meitä kiinnostavat pankit ja niiden lainatarjonta. Ja se kannatti, sillä nyt olemme tyytyväisiä Aito Säästöpankin asiakkaita ja voimme omilla valinnoillamme tukea suomalaista työtä. Toimiva pankkisuhde on iso asia, sillä luottamus antaa vakautta isojenkin projektien läpiviemiseen ja olemme saaneet pankista paljon hyviä neuvoja mm. laina-asioissa sekä yleisesti raha-asioiden hoitoon ja säästämiseen liittyen. Tässä vaiheessa, kun kirstun pohja rupeaa pikkuhiljaa häämöttämään ja kulut juoksevat niin vuokra-asunnosta kuin raksastakin, niin kaikki hyvät vinkit talouden hoitamiseksi ovat kullanarvoisia.

Heti pankinvaihdon jälkeen meillä alkoi kiihkeä talopakettien vertailu, sillä loppusuoralle ylsi viisi talotoimittajaa: Kannustalo, Teri-Talot, Kastelli, Deko ja Jetta. Tarjoukset pyydettiin kaikilta viideltä talotehtaalta samaa luonnospiirustusta käyttäen ns. levyvalmiiksi asti, mutta saamiemme tarjousten vertailussa sai olla melkoinen fakiiri, että ymmärsi, mistä hintaerot oikein syntyvät. Totuushan on, että rakentamisessa halvin ei ole koskaan edullisin vaihtoehto, sillä tarkemmin tutkimalla hintaeron syy yleensä selviää (tarjouksesta saattaa puuttua esim. työvaiheita, toteutuksessa ja/tai materiaaleissa voi olla eroavaisuuksia tai jotain on jätetty jopa pois, jotta hinnan saa näyttämään paremmalta).

Kun talotehdas oli päätetty, piti aika pian lyödä lukkoon talopaketin toimitussisältö ja toimitusviikko, etsiä raksaprojektille ammattitaitoinen vastaava mestari ja hioa luonnospiirustukset lupakuviksi.

Iso pyörä pyörähti MM-lätkän huumassa toukokuussa, kun jätimme rakennuslupahakemuksen Ylöjärven kaupungin rakennusvalvontaan, ja sen jälkeen ollaankin menty melkoista haipakkaa!

Lupahakemuksen jälkeen vuorossa oli nimittäin tarjouspyyntökierros maansiirtotöistä, lvi-suunnittelusta, sähkösuunnittelusta, edellä mainittujen suunnitelmien perusteella tarjouspyyntökierrokset sähkö- ja lvi-urakoitsijoista, lämmitysmuodon valinta, maalämpöpumppujen ja ilmanvaihtokoneiden vertailu, tarjouspyynnöt perustuksista, rakennustilin avaaminen rautakauppoihin, valaistussuunnittelu, vakuutukset, keittiösuunnitelman tekeminen, keittiökalustetoimittajien + kodinkoneiden vertailu, kiintokalusteiden vertailu + mitkä on niiden paikat talossa, talon ulkomaalaus, pihan muotoilu, takan valinta, wc-kalusteet, hanat, minkälaiset suihkut, sauna, sisäportaat, laatat, lattiamateriaalit jne. Tässä tämä syksy lyhykäisyydessään! Lenkille ei ole ehtinyt eikä salille liioin, ja jos henkistä kanttia ja monen asian tekemistä yhtä aikaa on tässä hommassa testattu, niin on kyllä fyysistä kestävyyttäkin: ilmanvaihtokone painoi 85 kg, maalämpöpumppu 300 kg ja viime viikolla saapunut laattakuorma 1600 kg. Kyllä ihminen venyy halutessaan uskomattomiin suorituksiin ja löytää luottojengin ympärilleen. Se yhdessätekemisen meininki ja yhteisöllisyys ei lakkaa itseäni koskaan hämmästyttämästä, sillä ihan sama mitä meistä suomalaisista maailmalla puhutaan, niin ollaan me kyllä tosi auttavaisia ja reippaita, kun vaan kehdataan pyytää toisilta apua! Siinä avunpyytämisessä se korkein kynnys taitaa ainakin itsellä lopulta olla, sillä ilman ihania naapureitamme ja heidän kekseliäisyyttään ei oltaisi saatu edes maalämpöpumppua kaksistaan sisään taloon.

Tiiviin talonrakentamisen ohella ollaan käyty arkipäivät töissä, oltu äiti ja isä kolmelle lapselle, kuskattu muksuja kouluun, kavereille ja harrastuksiin, käyty leffassa, pizzalla, konserteissa ja lätkäpeleissä, puhuttu murkkumurheista, pelattu lautapelejä, naurettu vedet silmissä, istuttu kynttilänvalossa eikä välitetty siitä, että vuokrakoti on unohtunut tällä viikolla imuroida, nurtsi on ajamatta, roskat viemättä tai päivän postit hakematta. Talon rakentaminen on sen verran iso voimainkoetus, että sen jaksaa vain, kun asiat on tasapainossa. Rakentajan bermudan kolmion muodostavat työ – raksa – perhe, mutta niiden lisäksi on myös levättävä ja yritettävä nukkua riittävästi, jotta järki juoksee kuten pitääkin.

Kun suunnittelee ja aikatauluttaa kaiken hyvin, niin perusarki rullaa ja raksa-ajasta jää hyvät muistot!

Rakentaminen
Tervetuloa mukaan!
Muu
Raksalla
Rakentaminen
Haaveiletko rakentamisesta?
Ei kommentteja.