Keittiöremontti

Keittiö on kodin sydän


img_6348

Turhaan ei sanota, että keittiö on kodin sydän, sillä niin moni elämäämme liittyvä asia sijoittuu sinne: kiireiset arkiaamut, viikonlopun rauhalliset lehdenlukuhetket, koululaisten välipalat, läksyt, arki-iltojen nopeat ruuanlaitot, leipomukset, perheneuvottelut, murkkumurheet, synttärijuhlat, kynttilähetket, illanvietot ystävien kanssa. Näin ainakin meillä.

Keittiö on yksi kodin kalleimpia tiloja ja jo sen vuoksi keittiösuunnitteluun kannattaa käyttää kunnolla aikaa. Uutta kotia rakennettaessa keittiöratkaisut on suhteellisen helppo miettiä, kun esim. vesipisteen ja liesituulettimen paikat voi vapaasti määrittää, mutta remonttikohteissa kannattaa usein jo ihan kustannussyistä säilyttää ne entisillä paikoillaan ja miettiä muu keittiö niiden ympärille. Sisustuslehdet ja blogit pursuavat kivoja keittiöitä eli ideoita on helppo löytää. Vielä 10-15 vuotta sitten, kun itse olin ostamassa ensimmäistä omaa keittiötäni, oli vallalla trendi, että keittiöön otettiin kaikki mahdolliset keittiösuunnittelijan ehdottamat kaapistot, vitriinihyllyt, lokerot, kulmahyllyt, avohyllyt, spottivalot jne ja lopputulos oli sitten ennemminkin karmiva kuin harmoninen.

”Nykyisin keittiösuunnittelussa suositaan yksinkertaisuutta ja selkeää yleisilmettä eli ”vähemmän on enemmän” –ajattelua.”

saarekekeittio3sallys-img_1437

Kodinkoneet ovat myös kehittyneet huimasti viime vuosina ja keittiöön saa helposti uppoamaan paljon rahaa. Suurimman harppauksen ovat tainneet tehdä liesituulettimet sekä kattoon asennettavat liesikuvut, sillä esim. kotimainen SAVO hurisi tänäkin kesänä monen asuntomessutalon keittiössä. Vaihtoehtoja ja tuotemerkkejä on tarjolla paljon ja niitä kannattaa ehdottomasti vertailla, samoin keittiökalusteiden ominaisuuksia, materiaaleja, pintakäsittelyjä, mekanismeja, integroitavuutta jne.

Seuraavassa 5 hyvää vinkkiä, joilla keittiösuunnittelussa pääsee alkuun:

  1. Toiminnallisuus on keittiön tärkein asia (keittiön tehokolmio = kylmäsäilytyksen + vesipisteen + lieden tulisi muodostaa kolmio)
  2. Valitse tarkoituksenmukaiset pintamateriaalit (kiiltävät kaapinovet aiheuttavat heijastumia ja niissä näkyvät sormenjäljet helposti eli mieti etukäteen, oletko valmis pyyhkimään niitä ahkerasti, samoin esim. aito puutaso on kaunis, mutta vaatii öljyämistä muutaman kerran vuodessa)
  3. Paljonko ja minkäkokoisia kaappeja tarvitset ja onko laskutilaa riittävästi? Älä myöskään unohda ergonomiaa eli kurkottelu ja kumartelu minimiin.
  4. Pohdi keittiöön tulevat kodinkoneet, LVI ja valaistus, sillä totuus on, että kodinkoneet tulisi valita jo ennen keittiön kalustesuunnittelua! Huomioi myös kodinkoneiden ja kaappien aukeamissuunnat, pistorasioiden paikat, tarvittavat vedeneristykset sekä mieti myös, näkyykö keittiö esim. olkkariin.
  5. Tyyli, laatu ja esteettiset arvot tulevat vasta näiden jälkeen eli vaikka haluaisit kaikkea ihanaa, poimi unelmistasi ne, jotka sopivat sinun perheesi tarpeisiin/ budjettiin/ talon tyyliin.

aamiaiskaappi

Jos innostus on kova eikä suunnitteluohjelmien käyttö ole entuudestaan tuttua, niin ihan käsin piirtämälläkin pääsee hyvin alkuun. Tarvitset sitä varten ruutupaperia, viivottimen, lyijykynän ja kumin. Suhdeviivaimesta on iso apu, mutta sekään ei ole pakollinen. Ja jos omat taidot eivät riitä, niin useimmista keittiökalustefirmoista on onneksi saatavilla asiantuntevaa suunnittelu- ja mittauspalvelua. Lisätietoa kannattaa hakea myös esim. Työtehoseuran nettisivuilta, mistä löytyy mm. kodinkoneiden suositellut käyttökorkeudet.

Sisustussuunnittelijan käyttäminen tämän suuruusluokan projekteissa on myös yksi hyvä vaihtoehto, sillä ammattitaitoinen suunnittelija osaa välttää keittiön toiminnallisuuteen liittyvät karikot. Tarvittaessa sisustussuunnittelija myös laatii asiakkaalleen kokonaisvaltaisen suunnitelman, jossa huomioidaan laajempi kokonaisuus (tilasuunnittelu, pintamateriaalit, värivalinnat ja valaistus) ja jolla onkin sitten helppo lähteä kilpailuttamaan keittiökalustetoimittajia sekä asennus- ja remonttipalveluita.

”Suosittelen rohkeasti kääntymään ammattilaisen puoleen, sillä parhaimmillaan sisustussuunnittelija säästää aikaa ja rahaa.”

Rakentaminen
Haaveiletko rakentamisesta?
Rakentaminen
Raksavuosi 2016
Rakentaminen
Tervetuloa mukaan!
Ei kommentteja.