Muu

Talon ulkomaalaus


Talon ulkomaalaus

Syksy on jo pitkällä ja parhaat maalauskelit tältä vuodelta takanapäin, mutta nyt on hyvää aikaa suunnitella ensi kevään ja kesän maalausprojekteja. Parhaat kuukaudet ulkomaalaukseen ovat meillä Suomessa touko- ja kesäkuu eli käytännössä silloin, kun ulkolämpötila on pysyvästi plussan puolella ja ilmankosteus riittävän alhainen (alle 80%). Hyvänä muistisääntönä voisikin pitää Juhannuksen tienoota eli paras aika ulkomaalaukseen on ennen sitä.

Vanhan talon ulkomaalaukseen pätee hieman eri säännöt kuin uuden talon ulkoverhouksen maalaamiseen, mutta perusasiat ovat kuitenkin samat: pohja puhdistetaan irtoavasta liasta ja pölystä, maali sekoitetaan huolellisesti ja levitetään pensselillä tasaisin vedoin maalattavalle pinnalle. Työssä kannattaa käyttää laadukasta pensseliä, suojahanskoja sekä maalaamiseen sopivia vaatteita – ja muistaa, että keittiön jakkara tai tikapuut eivät ole turvallinen alusta maalarille. Sopiva maalaussää on pilvinen päivä, sillä suorassa auringonpaisteessa maali kuivuu liian nopeasti eikä ehdi imeytyä kunnolla. Aurinkoisenakin päivänä voi toki maalata talon varjon puolella.

Ennen maalausurakan aloittamista kannattaa tehdä koemaalaus eli hankkia ensin pieni purkki maalia kokeeksi ja maalata sillä vähintään 1 x 1 metrin kokoinen alue tarkasteltavaksi. Maalisävyjä on satoja ja sopiva sävy löytyy usein vasta huolellisen pohdinnan jälkeen. Rautakaupan sävymallit ovat hyvä apu, mutta ne ovat tosi pieniä ja ulkona isolla pinnalla maalisävy näyttää muutenkin aina erilaiselta. Myös vuodenaika vaikuttaa asiaan eli siniharmaa talo voi kesäaikaan näyttää harmaalta ja talvella valkoisten hankien keskellä sitten taas siniseltä. Nykymaalit ovat ympäristöystävällisiä, pääosin vesiohenteisia ja liki hajuttomia eli niiden kanssa pärjää kyllä. Pensselit on helppo pestä vedellä ja maalaushanskojen käyttö vähentää allergiariskiä. Maalaaminen on myös hauskaa ja sanoisinpa, että toisinaan jopa terapeuttista. Musanapit vaan korviin ja korkeuksiin! Oikestaan tärkein, mitä tarvitset, on rohkeus aloittaa.

img_3908

img_3732

img_4186

Halusimme löytää taloon täydellisen valkoisen maalisävyn.

Taloelementit tulivat tehtaalta kertaalleen pohjamaalattuina ja koska emme kauppasopimuksen allekirjoitushetkellä olleet vielä hakeneet rakennuslupaa, tilattiin seinäelementit varmuuden vuoksi vaaleanharmaalla pohjamaalilla, sillä asemakaavassa voimassa olevan suunnitteluohjeen mukaan suositeltavia julkisivun maalisävyjä olivat vaaleat harmaan, beigen ja keltaisen sävyt. Mutta meillä oli aina ollut haaveena valkoinen talo, niinpä täytimme rohkeasti lupahakemukseen maalivärikoodiksi F497. Sävy on varsinaisesti sisämaalivärikartasta ja nimeltään Paperi, mutta se voidaan toki sävyttää myös ulkomaaleihin.

Pienen yskimisen jälkeen lupa valkoiselle talolle saatiin, joten talon maalaus aloitettiin samalla viikolla kuin talopaketti tuli tontille. Etuja oli monia ja yksi tärkeimmistä se, että pystytystyömaalla oli käytössä tukevat hyvät rakennustelineet, joita saimme käyttää maalaamiseen. Kaikkiin paikkoihin ei harmi kyllä telineiltäkään ylettynyt, joten jouduimme ottamaan pariksi viikonlopuksi lainaan henkilönostimen, jolla pääsi turvallisesti talon harjalle, aina kymmenen metrin korkeuteen saakka.

sally-maalaa

img_4025-1

sally-maalaa2

Nyt, kun urakka on valmis, niin voi jo huokaista!

Korkeanpaikankammon lisäksi kiusanamme olivat nimittäin sadepäivät, auringon paahde + kesän kiukkuisimmat ampiaiset. Mutta ”lopussa kiitos seisoo” ja tällaiselle korkeanpaikankammoiselle nostimen nokassa keikkuminen oli sen sortin siedätyshoitoa, että sitä kelpaa kyllä kiikkustuolissakin muistella!

img_5805

Vinkit onnistuneeseen maalaukseen

 • Paras ajankohta talon ulkomaalaukselle on touko-kesäkuu, sillä kesän ollessa kauneimmillaan heinä-elokuussa kosteusprosentti on jo suuri ja maalin kuivuminen hidastuu.
 • Lämpötilan on oltava ympäri vuorokauden vähintään + 10 astetta.
 • Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa tai liian kosteassa ilmassa. Paras maalaussää on pilvinen kesäpäivä!
 • Valitse maalisävy huolella. Värit näyttävät aina vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla kuin rautakaupan pienessä värimallissa. Muista, että ulkona kaikki värit myös näyttävät sinisemmiltä kuin sisällä, varsinkin harmaiden maalisävyjen kanssa tämä voi tuoda yllätyksiä. Hanki siis pari pientä purkkia maalia kokeiltavaksi ja maalaa niillä vähintään 1 m² alue vertailuun ennenkuin ostat hutina 100 litraa väärää sävyä!
 • Hanki hyvät pensselit, niin työkin sujuu helpommin eikä pensselistä irtoa tuskastuttavasti karvoja!
 • Sekoita maali huolellisesti sekoituskepillä ennen maalaamista ja kaada sitä isosta purkista pienempään astiaan, niin työ sujuu helpommin.
 • Muista, että tikkailta ei saa maalata! Tikapuut on tarkoitettu ainostaan siirtymiseen tasolta A tasolle B eli asianmukaiset telineet ja esim. nostin ovat turvallisuuden kannalta parhaimmat.
 • Maalatessa aina vähän roiskuu! Pukeudu siis asianmukaisesti ja käytä työhanskoja.
 • Uuden talon pintaan maali pitää miltei harjata, jotta se imeytyy kunnolla!
 • Toiseen kertaan voi maalata jo esim. seuraavana päivänä. Maalauskertoja tarvitaan aina useampi, yleensä 2-3 riittävän tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
 • Muista pestä pensselit maalaamisen jälkeen tai säilytä niitä suljetussa muovipussissa seuraavaan maalauskertaan (jos se tapahtuu lähipäivinä).
 • Maalaaminen on mukavaa! Siinä säästää myös sievoisen summan rahaa eli kutsu vaikka talkooväkeä koolle, sillä maalausurakan teettäminen ammattilaisella on sangen kallista lystiä.
Muu
Raksalla
Muu
DIY: Takkamantteli
Rakentaminen
Tervetuloa mukaan!
Ei kommentteja.